Якасць працы імунітэту напрамую залежыць ад збалансаванасці штодзённага рацыёну харчавання: паступлення амінакіслот, неабходных для сінтэзу бялкоў, тлушчаў і вугляводаў, каб забяспечваць арганізм энергіяй; вітамінаў і мінералаў, якія ўдзельнічаюць у сінтэзе бялковых структур. Бялковая недастатковасць пазбаўляе імунную сістэму амінакіслот, неабходных для абнаўлення клетак і сінтэзу розных імунных субстанцый.
Якія мінеральныя рэчывы і вітаміны неабходны для падтрымання імунітэту?
- Селен. Выконвае антыаксідантныя функцыі, аберагаючы клеткавыя мембраны. Крыніцы селену: рыба, мяса, трава, арэхі.
- Цынк. Неабходны для аптымальнага функцыянавання імуннай сістэмы. Яго недахоп прыводзіць да зніжэння функцыянальнай актыўнасці тымусу, інтэнсіўнасці праліферацыі Т-лімфацытаў. Крыніцы цынку: морапрадукты (вустрыцы), збожжа злакавых, мяса, арэхі (кедравыя).
- Медзь. Спрыяе прадухіленні развіцця запаленчага працэсу. Пры дэфіцыце медзі зніжаецца колькасць клетак імуннай сістэмы (лімфацытаў, макрофагов). Крыніцы медзі: печань, морапрадукты, бабовыя, прадукты з мукі грубага памолу.
- Жалеза. Недастатковае ўтрыманне жалеза ў рацыёне і / або яго дрэннае засваенне можа прывесці да развіцця жалезадэфіцытнай анеміі, зніжэння ўстойлівасці арганізма да ўзбуджальнікаў інфекцыйных захворванняў, пагаршэння памяці і разумовай працаздольнасці.
- Вітамін А. Недахоп прыводзіць перш за ўсё да пагаршэння функцыянавання клеткавага імунітэту. Пры доўгім дэфіцыце вітаміна пагаршаецца праца і гумаральнага імунітэту. Крыніцы вітаміна А: рыбін тлушч, печань, сметанковае масла, яечныя жаўткі, сліўкі, суцэльнае малако.
- Вітамін Е. Валодае высокай антіоксідантнай здольнасцю: тармозіць перакіснае акісленне тлустых кіслот, якія ўваходзяць у склад клеткавых мембран. Спажыванне вітаміна ў неабходным арганізму колькасці павышае ахоўныя яго сілы пры інфекцыйных захворваннях. Крыніцы вітаміна Е: алей зародкаў пшаніцы, соевы алей, кукурузнае алей, пшанічныя і кукурузныя праросткі, соя, гарох лусканы.
- Вітамін С. Дзейнічае не толькі як антыаксідант, але і абараняе іншыя антыаксіданты (вітамін Е і бэта-каратын) ад разбурэння. Паляпшае працу імуннай сістэмы, неабходны для функцыянавання імунных клетак. Крыніцы вітаміна C: плён шыпшынніка, абляпіха, чорная парэчка, рабіна, чырвоны перац.
Будзьце здаровыя! Моцнага вам імунітэту!
Па матэрыялах інтэрнэт-парталу "Здаровыя людзі»