Рацыён харчавання ў значнай ступені вызначае здароўе насельніцтва, рост яго колькасці і развіццё. І хоць у цэлым у апошні час прадукты харчавання сталі даступней і разнастайней, тым не менш, гэта прывяло да істотных праблемах, выкліканым няправільным харчаваннем, зніжэннем фізічнай актыўнасці насельніцтва, а таксама спадарожнаму ўсяму гэтаму росту хранічных захворванняў, прычыны якіх звязаны з незбалансаваным рацыёнам харчавання. Каб пазбегнуць неспрыяльных наступстваў, звязаных з няправільным рацыёнам харчавання, неабходна прытрымлівацца простых прынцыпаў здаровага харчавання, вызначаных Сусветнай арганізацыяй аховы здароўя:
- Здаровае збалансаванае харчаванне грунтуецца на разнастайных прадуктах пераважна расліннага, а не жывёльнага паходжання.
- Разнастайныя гародніна і садавіна трэба ўжываць некалькі раз у дзень (каля 500 грамаў). Неабходна аддаваць перавагу прадуктам «мясцовага» вытворчасці.
- Малако і малочныя прадукты з нізкім утрыманнем тлушчу і солі (кефір, кіслае малако, сыр, ёгурт) неабходныя ў штодзённым рацыёне.
- Замяніць мяса і мясныя прадукты з высокім утрыманнем тлушчу на бабовыя, рыбу, птушку, яйкі або посныя гатункі мяса. Порцыі мяса, рыбы ці птушкі павінны быць невялікімі.
- Кантраляваць паступленне тлушчу з ежай (не больш за 30% ад сутачнай каларыйнасці) і замяніць жывёльны тлушч на тлушч раслінных алеяў.
- Абмежаваць спажыванне цукру: прысмакаў, кандытарскіх вырабаў.
- Агульная спажыванне солі, з улікам солі, якая змяшчаецца ў хлебе, кансерваваных і іншых прадуктах, не павінна перавышаць адной чайнай лыжкі ў дзень. Рэкамендуецца выкарыстоўваць ёдаваную соль.
- Каб падтрымліваць масу цела ў рэкамендуемых межах, неабходная штодзённая ўмераная фізічная нагрузка.
- Падрыхтоўка ежы на пару, варэнне, запяканне або апрацоўка у мікрахвалевай печы памяншае колькасць тлушчу ў гатовых стравах. Варта пазбягаць шматразовага разагрэву ежы, бо ў ёй не толькі руйнуецца частка вітамінаў і іншых важных рэчываў, але і ўтвараюцца новыя, часцей таксічныя кампаненты, якія правакуюць захворванні кішачніка і печані. У працэсе падрыхтоўкі ня варта пераварваць і смажыць ежу. Лепш, калі гародніна (за выключэннем бульбы і буракоў) будуць варыцца або тушыцца 5-10 мін. Гэта захавае ў іх пажыўныя і біялагічна актыўныя рэчывы.
Важна памятаць, што збалансаваны рацыён харчавання з'яўляецца неад'емнай часткай ўмацавання і падтрымання здароўя чалавека на працягу ўсёй яго жыцця.
па матэрыялах
МЗРБ